.

TIPS UNTUK 10 MALAM TERAKHIR RAMADHAN1) Jangan biarkan 'usaha' anda sebelum ini meninggalkan kesan dalam 10 malam terakhir ini. Saat pengampunan mungkin akan tiba malam ini atau bila-bila masa sahaja dalam malam-malam akan datang! Anda masih berkesempatan! Jika anda benar-benar inginkan malam-malam anda di bulan ini lebih baik dari sebelumnya, tingkatkan usaha dan bersedialah untuk lakukan yang terbaik! Mulakan dengan niat yang positif dan ikhlas!

2) Malam ini, luangkan sedikit masa untuk membaca tafsir surah al-Qadr untuk memahami apa yang sebenarnya berlaku pada malam tersebut! Anda akan dapat merasakan keagungannya & kehebatannya dengan lebih banyak lagi!

3) Jangan tunggu hingga malam ke 27 untuk berusaha sedaya upaya dalam ibadah. Kesemua (10) malam terakhir patut menjadi target anda. Berjaga malam lah pada setiap hari! Adakah anda mahu terlepas malam lailatul qadar walaupun dengan "tidak sengaja"?

4) Jangan terjebak dalam mana-mana amalan bid'ah atau majlis keraian yang dianjurkan dan dipromosikan oleh mana-mana masjid atau masyarakat. Ikutlah sunnah! Nabi s.a.w telah membimbing kita dengan cara yang mudah: "Sesiapa yang berjaga pada malam al-Qadar dengan iman dan mengharapkan ganjaran dari Allah, semua dosa-dosanya yang lalu akan diampunkan"

5) Hafallah dan mintalah do'a yang diajar oleh Rasulullah s.a.w: "Allahumma innaka 'afuwwun tuhibb al-'afwa fa'fu 'anni" (Wahai Allah, Engkaulah yang Maha Pengampun dan Engkau jua zat yang sukakan pengampunan, maka ampunilah daku).

6) Sediakan senarai pendek doa-doa yang anda ingin minta. Ingatlah bahawa inilah saat yang sangat hebat dan paling menakjubkan bagi hamba-hamba Allah! Malam Kekuasaan, Malam Penaqdiran! Pilihlah dengan terperinci setiap satu perkara yang anda inginkan bagi dunia, agama, keluarga dan akhirat anda! Jangan lupa juga saudara-saudara muslim kita yang sedang dalam kesengsaraan dan kesusahan ketika ini!

7) Tidurlah seketika pada siang hari (qailulah) jika berkesempatan. Kurangkan makan dan tidur seawal yang mungkin selepas isya'. Jangan melewatkan tidur! Selepas dapat tidur seketika, segarkan diri anda dan bersiap sedialah untuk beribadah.

8) Jaganlah lalai dan melupakan ahli keluarga anda! Rasulullah s.a.w menjadikan kebiasaan baginda untuk mengejut isteri baginda pada malam-malam ini! Ya, anak2 anda juga tidaklah patut dianggap terlalu muda untuk berqiyaamullail pada sebahagian malam tersebut. Jika mereka boleh dibiarkan bermain video game atau menonton tv, mereka juga boleh diberi semangat untuk bangun buat seketika pada mlm itu! Sediakan mereka, jadikan mereka rasa teruja dan rancanglah aktiviti bagi mereka untuk dilakukan pada malam itu!

9) Lihatlah pada fakta bahawa: Cara kita berpakaian dan bersedia untuk sesuatu memberi kesan psikologi yang besar pada kita. Jadi, pakailah pakaian anda yang terbaik, gunakan wangi-wangian dan rasakan tenaganya!

10) Pilihlah satu sudut/ tempat, sama ada di masjid atau di rumah anda, dimana anda boleh bersendirian dengan tenang. Sediakan mushaf al-Quran, sejadah dan air berdekatan anda supaya anda tidak terganggu apabila perlu bangun banyak kali untuk itu dan ini.

11) Penting: malam ini bukanlah waktu untuk pos gambar di tweeter atau update status facebook anda tentang hebatnya malam ini, atau betapa seronoknya anda beribadah dan sebagainya! Biarlah ia menjadi rahsia antara anda & Allah! Jadi, matikan telefon bimbit, wifi, laptop dan komputer anda. Putuskanlah hubungan dari perkara-perkara dunia dan berhubunglah dengan al-'Afuww (Zat Yang Maha Pengampun)!

12) Jika anda dapati diri anda terasa mengantuk, pelbagaikan bentuk ibadah anda.

Semoga Allah memberi kita taufiq untuk beribadah pada malam yang sangat istimewa ini dan seterusnya. Aamiin

...

No comments:

Post a Comment